Kohti Kunnollinen-statusta


Kirsimarja Kannisto-Härmälä on aloittanut X-Methodin kolmannen ja viimeisen harjoittelujakson, joka kestää kesäkuun loppupuoliskolle. Tämä ajanjakso tulee olemaan Kirsimarjan tehokkainta harjoitteluaikaa, sillä kuntovalmentaja Petri Mähkä ohjaa jokaisen treenin. Pyysimme Kirsimarjaa arvioimaan X-Methodin ensimmäistä ja toista harjoittelujaksoa, ja lähes Kunnollinen-statuksen ansainnut Kunnottomamme luonnehti toista jaksoa mieluisammaksi. Suurimpana syynä oli jälleen kerran Petri Mähkä, joka oli ollut aikaisempaa tiiviimmin mukana toisessa jaksossa.

Kunnollisen Tehtävän vaikutus on tuntunut kiinteämpänä ja notkeampana kroppana. Lihaskuntoa on luonnollisesti tullut lisää, ja maastanostot lähtevät ylös tällä erää 45 kilon painoilla. Yllättävintä koko touhussa on ollut se, että Kirsimarja ei uskonut pitävänsä raa’an raudan nostelusta, koska oli aikaisemmin treenaillut vain kuntosalilaitteilla. Hän on myös päässyt tutustumaan Leaf Areenan uuteen monipuolisen harjoittelun keskukseen Kunnostamoon, jota pitää varsin miellyttävänä treenipaikkana.

Kestävyys-raportti

Kestävyyden kehittymistä harjoitusjakso 2:ssa mitattiin Cross Trainerilla, jonka kuormitusta nostettiin 4 minuutin välein intervallin määrätessä askellusvauhdin. Mittaus toistettiin samalla tavalla jokaisessa harjoituksessa.

Kirsimarjan kestävyyden kehitys oli 37,5 %.

Voima-raportti

Voiman ominaisuuksia harjoitettiin 6 harjoitusliikkeellä, joita olivat maastaveto, etukyykky + vauhtipunnerrus, leuanveto, askelkyykkykävely, rinnalleveto ja sotilaspenkkipunnerrus. Harjoittelun tuloksien ja niiden seurattavuuden kannalta harjoitusliikkeet tehtiin aina samalla tavalla käyttäen vakiosuoritusaikaa sekä sarja- ja toistomäärää. Tuloksien laskennassa ei ole otettu huomioon alussa käytettyjä harjoittelupainoja, jolloin oikeita ja turvallisia suoritustekniikoita opeteltiin.

Kirsimarjan kehitys voimaliikkeissä oli 85 % kaikkien voimaliikkeiden keskiarvona laskettuna.

Kunto-raportti

Kunnon harjoittaminen X-Method-harjoittelussa tarkoittaa kestävyyden ja voiman osa-alueiden kehittämistä samassa harjoitteessa, jossa mittareina toimivat käytetty aika, matka ja kuorma. Kuntoharjoitteita harjoitusjaksossa oli 4 kappaletta, jotka koostuivat erilaisista lihaskuntoliikkeistä ja kestävyyden kehittämiseen soveltuvista menetelmistä, kuten soutu, naruhyppely jne. Tuloksien laskennassa ei ole otettu huomioon alussa käytettyjä harjoittelupainoja ja vajaita suorituksia.

Kirsimarjan kehitys kunto-osioissa oli 70 % kaikkien kunto-osioiden keskiarvona laskettuna.